Login

Email Address:

Password:


Counter

There have been
234558
visitors to this website.

Search


*by painting's number!

Atelier

Links:

24. - 31. ožujka 2008 Hrvoje KAPELINA - samostalna izložba u galeriji M'ARC u Moskvi (Rusija)
U ponedjeljak 24. ožujka u Moskvi je otvorena samostalna izložba našega sugrađanina, slikara Hrvoja Lorenca Kapeline. Cijeli događaj odvijao se na iznimno visokom nivou, a obzirom da je organizator i sponzor velika ruska tvrtka MIRAX nije se štedilo na “sitnicama“. Polazak u Moskvu organiziran je u subotu 22. ožujka iz zračne luke u Dubrovniku a za tu prigodu organizator je poslao privatni zrakoplov iz Moskve u Dubrovnik po našega slikara i njegovu suprugu koja ga je pratila na putovanju.

- “Sva priprema dokumentacije za izvoz i carinski postupak protekao je bez većih poteškoća jer moram priznati da su sva državna tijela, od konzervatora koji izdaju dozvolu za izvoz do carinika bili iznimno susretljivi“ - priča Kapelina. - “Let je protekao vrlo ugodno, dobili smo udoban poslovni mlažnjak sa dva pilota kojega inače koristi glavni direktor MIRAX-a, a pilote su odabrali s našeg govornog područja da bi mogli lakše komunicirati tokom leta. Pazili su na svaki detalj. Posluženi su sendviči od lososa i pršuta a bar je bio opremljen velikim izborom pića. Čak smo probali vozit avion!“

Kao i sve ostalo smještaj je također bio na razini jet-seta u ekskluzivnom hotelu Radisson gdje odsjedaju mnoge slavne ličnosti (Clinton, Madonna...). Po dolasku organizator se pobrinuo da našem slikaru ništa ne fali pa mu je dodjeljen vozač, vodičica i prevoditeljica. Organiziran je obilazak grada, kulturnih znamenitosti i naravno nebodera koje gradi MIRAX.

- “Obišli smo i najnoviji neboder kojeg MIRAX upravo dovršava i vozili se nekim superliftom koji nas je odveo na 96-ti kat za samo desetak sekundi. Tamo je vidikovac odakle se pruža pogled na cijelu Moskvu. Grad smo obišli uglavnom oko centra, Moskva je prevelika za dva dana. Moj prvi dojam je, nakon 14 godina od posljednjeg boravka u Moskvi, kako se grad temeljito promjenio. Na ulicama se voze isključivo skupi auti, tu možete vidjeti stvarno svega, ljudi se nose po ultima modi, sve odiše visokim standardom. I cijene su takve, kavu se nemože naći ispod 5 eura a spiza u restoranima je otprilike tri puta skuplja nego u nas. O kvaliteti nebi sudio jer tamo ima doslovno svačega, vjerujem da ako se potrudite možete naći i škrpina lešo. U hotelu smo imali mediteranski, ruski i japanski restoran! Po gradu je izbor daleko veći, nema što se ne može nać. Po butigama isto-sve robne marke svijeta, od garderobe i hrane do tehnike. Kad smo kupovali čokolade na ćirilicu kao suvenir vidili smo i Vegetu u svim veličinama pakovanja. Jedino što je neobično-prodavači se nikad ne smješe. Bilo da kupujete čokoladicu ili Ferari. Neće se nasmiješit. Sve će vam učinit, sve pokazat, na ulici će se zbilja potrudit da vam objasne di trebate poć ali sve sa ozbiljnon facon. Pitali smo našu vodičicu zašto je to tako. Kaže da se rusi nikad ne smješe ljudima koje ne poznaju. Ali kad vas upoznaju itekako se smješe i vrlo su srdačni i komunikativni.“

U posljednji čas zamijenjena je lokacija izložbe za jednu od najboljih i najuspješnijih galerijskih prostora u Moskvi- kultnu galeriju M'ARC u otmjenom dijelu grada gdje se nalaze skupi restorani, kafeterije, kazališta. Tu se odvija glavnina kulturnog života desetmilijunske Moskve.

- “Tamo je iznimno teško dobiti termin i uopće mogućnost izlaganja a inače tamo izlažu najveća imena Moskovske likovne scene kao i gosti iz svijeta. Za moju izložbu angažirani su dekorateri koji su prostor opremili raznim dekorativnim instalacijama od čega mi se posebno svidilo kako su napravili tipična dalmatinska vrata i punistre sa parastadima i škurama, obojeno u bijelo da ne odvlači pozornost sa slika. Postavili su čak i imitaciju cijevi za odvod kišnice sa krova, par klupa i dvi starinske bicikle, sve obojeno u bijelo. Za sve to napravit imali su samo 24 sata i baš sam ugodno iznenađen kako su pogodili dalmatinski ugođaj, kao da sjedite na rivi. Kako su uopće stigli sve to napravit i opiturat?“ - priča Hrvoje.

Posjet izložbi na dan otvaranja bio je ograničen pozivnicama, tako da je izložbu već prve večeri posjetilo oko 100 ljudi. Uglavnom su to bili poslovni partneri MIRAX-a, uglednici iz javnog i kulturnog života Moskve te novinari. Desetak manekenki u kombinezonima građevinskih radnika sa žutom zaštitnom kacigom su uljepšavale ulazni dio i pritom reklamirale organizatora i sponzora-tvrtku MIRAX. Pozivnice su izuzetno lipo osmišljene, stvarno su se potrudili do u detalje. Otisnute su na tvrdom kartoncinu sa obe strane a slike se prelamaju jedna preko druge, tu je i detalj plana grada sa lokacijom galerije.

- “Svojim posjetom su me počastili i mnogi kolege slikari među kojima i slavni Yuri Gregorijan sa obitelji. Iznimnu čast i zadovoljstvo mi je svojim posjetom učinio naš veleposlanik u Ruskoj Federaciji Božo Kovačević koji se prisutnima obratio prigodnim govorom osvrnuvši se pritom na bogatu prošlost Korčule koja datira još iz starogrčkih vremena a spomenuo je naravno i Marka Pola - rođenog Korčulanina. Prisutnima sam se sa par riječi dobrodošlice obratio i ja uz pomoć prevoditeljice gospođe Larise, koja je inače bila osoba za komunikaciju i koja je zaslužna za najveći dio organizacijskih poslova. Nakon što je kratak govor održao financijski direktor MIRAX-a prisutnima se obratila i gdja Natalia Kossolapova, kustosica galerije i ugledna povjesničarka umjetnosti. Ona je čelna osoba ove svakako kultne galerije, za koje su mi i kolege ugledni ruski slikari rekli da je jedna od najboljih galerija u Moskvi i nikako im nije bilo jasno kako sam se uspio tamo ugurat i dobit termin.“

U toj galeriji, priča Kossolapova, od slikara sa naših područja su izlagali Berber i Veličković. Također je izrazila divljenje prema Kapelininim slikama posebno zbog toga što je ni na koga ne podsjećaju nego ukazuju na to da Kapelina ima vrlo prepoznatljiv vlastiti stil bez imalo oponašanja nekih već viđenih velikih imena. Također je podsjetila da ovakav stil, mekog crteža i žarkog kolorita plijeni pažnju pariških galerija i postaje sve popularniji u svijetu slikarstva. Općenito utisci sa izložbe su impresivni, Rusi su očarani Kapelininim toplim mediteranskim koloritom, smjelim kontrastima i čvrstom kompozicijom.

- “Ovim događajem vjerujem da sam napravio i značajnu reklamu za turistički posjet ruskoga jet-seta Korčuli i općenito Hrvatskoj. Moja nazočnost na izložbi je važna samo prvog dana i na otvaranju, kasnije sav posao komunikacije sa posjetiteljima preuzima osoblje galerije. Zbog toga san se drugi dan nakon otvaranja “prečicon“ preko Frankfurta vrati doma“ - završava Kapelina.