Login

Email Address:

Password:


Counter

There have been
231944
visitors to this website.

Search


*by painting's number!

Atelier

Links:

Ostali jezici
O Hrvoju

Hrvoje Kapelina rođen je 16. siječnja 1963. g. u Korčuli. Slikanje mu je bila najdraža dječja igra, a od sedamnaeste godine i životni put. Likovni jezik svladavao je samostalno služeći se brojnom literaturom. U početku slika u tehnici tuša, akvarela i kombinirano, a od 1995. g. usvaja i tehniku ulja. Izraziti je individualac i izbjegava članstva u umjetničkim udrugama, kao i samostalne uzložbe od kojih je ipak najznačajnija prva samostalna izložba u predvorju hotela "Korčula" u Korčuli 1985. g. Nakon smrti Frana Depola, već nekoliko godina, ilustrira ovaj naš župni lista "Lanterna sv. Marka".

"Životni put Hrvoja Kapeline odredile su iznimna želja i potreba za slikanjem. Poput mnogih samoukih slikara, nesputanih i oslobođenih pravila i tehnika određenih škola, u izboru mogućeg puta očekivale su ga mnoge dileme i zamke. Njegov put, osim želje za stvaranjem, odredila je neosporna nadarenost, ali i velika energija koju je uložio svladavajući i usavršavajući likovne tehnike. Na putu do stvaranja osobnog likovnog izričaja pratili su ga slikarski uzori koji su preferirali crtež.

Realističku pripadnost uvjetovali su ljepota i sklad rodnog okružja i Mediterana uopće, koji svojom ljepotom gotovo diktiraju preslikavanje. Kapelina vješto izmiče zamci slijepog podražavanja prirode, a njegove slike s prepoznatljivim motivima i detaljima nisu puki preslik, već istinski osoban doživljaj okružja.

Kapelinin crtež ponekad je kao vodič koji nam otkriva nepoznate detalje poznatih prostora. Pojedine vizure grada, maslinika, ili pak trenutaka na otvorenoj pučini, Kapelina će posebnim koloritom učiniti drugačijim, zagonetnim, tajanstvenim. Njegove slike nastale su sintezom sigurnog crteža, sigurne i čvrste kompozicije te prozračnog akvarela koji crtežu daje mekoću i dopadljivost koja plijeni. Poseban je ciklus slika rađenih pastelom gdje se slikar opredjeljuje za posebno, gotovo mistično ozračje koje potencira tamna podloga i neobični izvori svjetlosti.

Hrvoje Kapelina slikar je velike energije koji slikanju prilazi kao novom izazovu u otkrivanju novog motiva ili tehničkih mogućnosti. Iskrenost i snaga njegovog slikarskog doživljaja plijene pažnju mnogobrojne domaće i inozemne publike, a njegova su djela našla mjesto u mnogim zbirkama širom svijeta, gdje su drago sjećanje na topli jug i trag jednog lijepog putovanja."